0754 308 781 [email protected]
Pielea Iritată, Cauze, Remedii și Sfaturi Ale Unui Expert în Dermatologie

Pielea iritată, cauze, remedii și sfaturi ale unui expert în dermatologie

Pielea iritată, cauze, remedii și sfaturi ale unui expert în dermatologie. A fi iritată nu e deloc distractiv: ești în permanență la limită.

Cea mai mică lovitură ar putea declanșa o reacție în lanț. Nimeni nu vrea să se simtă în mod constant așa, nu? Pentru astfel de motive suntem încurajați să apelăm la diverse tehnici.

De exemplu, de ameliorare a stresului, exerciții de respirație, mișcare a corpului sau somn suficient. Repetăm: a avea pielea iritată nu este deloc distractiv. Ar trebui să luăm măsuri de precauție pentru a evita această situație.

Ei bine, ghici ce? Pielea ta este de acord! Vedeți, pielea iritată este un semn că ceva nu este bine. Fie că este o cauză externă, fie că este una internă. Așadar, pentru a remedia problema, trebuie mai întâi să identificăm ce se întâmplă.

Așadar, în acest articol de blog explicăm ce se întâmplă cu pielea iritată. Mai apoi, căutăm soluții specifice cauzelor luate în discuție.

De ce avem pielea iritată?

Pielea iritată se reduce la funcția de barieră a pielii. Pielea ne protejează de leziuni mecanice, umiditate, frig, căldură, soare, vânt și alți agenți patogeni.

O barieră sănătoasă este esențială pentru funcționarea normală a pielii. Când pielea nu face acest lucru (atunci când nu își îndeplinește funcția) apare inflamația și iritarea.

Cu toate acestea, există o problemă majoră care vine cu îngrijirea pielii iritate. Există multe, multe motive pentru care bariera pielii poate deveni compromisă.

Însă, cu o mulțime de motive vin și o mulțime de remedii.

Pentru a decide ce soluție poate funcționa, va trebui mai întâi să înțelegeți de ce s-a produs iritarea. Când înțelegeți mai bine acest lucru, vă puteți calma tenul pentru a putea folosi produse de îngrijire facială.

1. Tipul de piele

Poate că acest lucru pare evident, dar pielea uscată și sensibilă duce, în mod inerent, la o piele iritată. De fapt, pielea sensibilă este literalmente definită de faptul că este mai iritată decât alte tipuri.

Pielea sensibilă este caracterizată printr-o piele care nu este capabilă să tolereze:

 • condițiile dure;
 • substanțele chimice;
 • diversele medii;
 • dietele.

În ce privește pielea uscată, probabil că veți avea multe dintre aceste simptome. Pielea uscată include descuamarea, rugozitatea și deseori mâncărimea. De fapt, pielea uscată e una dintre cele mai frecvente cauze ale mâncărimii pielii.

Se datorează faptului că aceste tipuri de piele au o barieră compromisă în mod natural. Nu e la fel de eficientă pentru a menține iritanții în afară și nici pentru a păstra hidratarea înăuntru.

Remedierea: căutați ingrediente calmante și hidratante

Ei bine, vă încurajăm să depuneți o muncă suplimentară în hidratare și calmare. Există mai multe ingrediente care vă pot ajuta să ajungeți acolo:

 • ceramide;
 • peptide;
 • acizi grași;
 • aloe vera;
 • squalane;
 • uleiuri botanice;
 • antioxidanți

2. Un microbiom dezechilibrat poate cauza pielea iritată

Din ce în ce mai multe aflăm despre importanța unui microbiom al pielii diversificat și înfloritor. Și despre toate repercusiunile de a avea unul deteriorat.

Microbiomul ajută la vindecarea rănilor. De asemenea, limitează expunerea la alergeni, minimizează daune oxidative și menține pielea hidratată.

Pielea este mai predispusă la iritații atunci când are un biom afectat. Cercetările arată că a avea o microfloră diversă ajută la eliminarea alergenilor, iritanților și organismelor patogene.

Remedierea: căutați produse de îngrijire a pielii cu microbiomi

Într-o lume ideală, microbiomul pielii ar putea să înflorească singur și nu ar trebui să vă faceți prea multe griji. Însă, având în vedere practicile moderne de igienă și îngrijire a pielii sau stilul de viață, microbiomii suferă.

Din acest motiv, consumatorii apelează la formule concepute pentru a „hrăni” microbiomul pielii. Se apelează la ajutorul oferti de pre-, pro- și postbiotice.

Am reușit să identificăm anumite tulpini de bacterii extrem de benefice pentru sănătatea pielii. Sau tulpini care ar putea să ne lipsească și, prin utilizarea unor formule avansate, le putem recupera.

Descriere rapidă a ceea ce face fiecare pentru pielea iritată:

 1. prebiotic. Prebioticele sunt o temă mai nouă în îngrijire corporală. Scutul viu și dinamic care este microbiomul are nevoie de o anumită cantitate de nutrienți. Vă puteți gândi la prebiotice ca la o „hrană” pentru probiotice;
 2. probiotic. Acestea sunt tulpini reale de bacterii vii care se găsesc în mod natural pe pielea noastră. Se pot pune prin substanțe topice pentru a te asigura că pielea are valorile necesare;
 3. postbiotic. Includem aici peptidele antimicrobiene, acizii grași și enzimele din bacteriile în sine.

3. Afecțiuni inflamatorii ale pielii

Tipurile de piele joacă un rol în pielea iritată, la fel ca afecțiunile pielii. Acestea pot include eczeme, rozacee și psoriazis. Cercetările indică faptul că multe dintre aceste boli pot fi urmărite înapoi la funcția de barieră afectată.

Cercetătorii cred că eczema este cauzată de un sistem imunitar hiperactiv, o funcție anormală de barieră și un microbiom slab. Un alt studiu a constatat că pacienții cu rozacee au un nivel mai scăzut de lipide în bariera cutanată.

În aceste condiții se limitează funcția de barieră epidermică.

În esență, incapacitatea barierei de a-și îndeplini sarcinile determină pielea și corpul să fie vulnerabili la alți iritanți. Provoacă puseuri care pot arăta ca niște pete aspre, uscăciune generală, decolorare, umflături, răni și senzații fizice de arsură sau mâncărime.

Remedierea: monitorizați-vă comportamentul și vizitați un medic specialist

Vizitați un dermatolog care vă poate ajuta să diagnosticați și să monitorizați aceste afecțiuni. Deși nu există niciun remediu pentru eczeme, rozacee și psoriazis puteți menține simptomele sub control.

Aveți nevoie de ​​medicamente și produse specifice, alături de un stil de viață sănătos.

Un lucru pe care îl poți începe acum este crearea unui jurnal de îngrijire a pielii. În acesta poți urmări cum arată și se simte pielea în fiecare zi.

Notează ce produse utilizezi, cum te simți emoțional sau ce ai mâncat. Notați orice informații suplimentare pe care le considerați relevante. În acest fel, puteți începe să identificați lucrurile care pot pune în mișcare o reacție.

4. Acneea și pielea iritată

Din punct de vedere tehnic, acneea se încadrează vag în categoria unei afecțiuni inflamatorii a pielii. Însă problemele legate de acnee sunt duble.

În primul rând, acneea este inflamatorie prin propria natură. Acneea este cauzată de combinația dintre un exces de sebum și creșterea excesivă a bacteriilor declanșatoare.

În al doilea rând, modul în care tratăm acneea poate provoca iritații suplimentare. Multe din produsele tradiționale de tratare a acneei de pe piață sunt agresive pentru piele.

Remedierea: alegeți produse topice antiinflamatoare

Când aveți tendințe acneice, e important să fiți sigure că nu vă bazați prea mult pe acizi și exfolianți. Desigur, acidul lactic și salicilic pot avea un loc în rutina ta. Însă, trebuie să fiți atente la cât de mult le folosiți.

Exfoliază suficient cât să crească rotația celulară și să se dezvăluie o piele proaspătă și nouă. Majoritatea persoanelor cu piele normală, predispusă la acnee sau mixtă pot scăpa de exfoliere de două ori sau chiar de trei ori pe săptămână.

Cei cu o piele uscată sau sensibilă ar trebui să se exfolieze doar săptămânal.

În plus, ar trebui să aveți grijă să utilizați ingrediente anti-inflamatorii pentru acnee. Pot calma pielea și pot atenua erupțiile furioase. Câteva elemente cheie de care trebuie să țineți cont:

 • ceaiul verde;
 • curcuma;
 • mierea de Manuka.

5. Topice dure

Vorbind despre produse agresive, substanțele topice dure (retinoizi și exfoliatori) pot afecta bariera pielii. Este un fenomen pentru care mulți dermatologi au inventat termenul de piele „sensibilizată”.

În esență, puteți transforma pielea echilibrată în piele iritată prin exfolierea stratului protector. E un echilibru dificil. Doriți să eliminați celulele moarte ale pielii, dar nu doriți să o faceți exagerat și să subțiați acel strat.

Remedierea: doar relaxează-te, OK?

Soluția de aici nu este atât de complicată. Opriți imediat utilizarea produselor, apelați la creme hidratante apoi puteți folosi topicuri exfoliante cu prudență.

Aveți nevoie de indicații cu privire la produsele și ingredientele care pot cauza deteriorarea barierei? Țineți cont de retinoizi, AHA, BHA, exfolianții fizici și soluțiile puternice pentru față.

Este important să folosiți topicurile puternice cu moderație.

6. Dermatita de contact alergică sau iritantă poate cauza pielea iritată

Aceasta este în esență o reacție alergică (de obicei sub formă de erupție cutanată) la ceva ce v-a atins pielea. Cauzele frecvente sunt topicele alergenice sau chiar frecarea de anumite suprafețe.

Remedierea: identificați alergenul și evitați contactul cu acesta

Din păcate, nu sunt prea multe de făcut pentru a atenua imediat erupția cutanată odată ce ați dezvoltat-o. Puteți găsi substanțe naturale antiinflamatorii și anti-mâncărime pentru a calma temporar simptomele.

Cel mai important lucru pe care îl puteți face este să identificați declanșatorii sau alergiile majore. Evitați utilizarea acestora cât de mult puteți. Uneori, este ușor: știți că sunteți alergice la o anumită plantă?

Puteți verifica din nou etichetele ingredientelor. Dacă nu sunteți sigure, verificați pe încheietura mâinii înainte de o aplicare pe toată fața.

Alteori, este necesar să fiți mai atente la obiceiurile voastre. Asigurați-vă că vă spălați periodic periile de machiaj și prosoapele.

7. Stres, somn, dietă și multe altele pot duce la pielea iritată

Iritabilitatea pielii poate proveni și din interior. Stresul cronic, somnul deficitar, dietele inflamatorii și multe altele pot avea efecte asupra pielii. Mai ales dacă sunteți predispuse la o afecțiune a pielii, cum ar fi acneea sau rozaceea.

Aceasta se numește axa creier-piele. În fiecare an aflăm tot mai multe despre cât de interdependente sunt sănătatea noastră mentală și cea a pielii.

Știm cu toții că stresul este o parte inevitabilă a vieții. Apare când suntem sub presiune mentală, fizică și emoțională. Creierul nostru joacă un rol major în răspunsul la stres. Cel din urmă exercită efectul asupra pielii, în principal prin axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală (HPA).

Când acest răspuns este activat, hormonii stresului (CRH, glucocorticoizii și epinefrina) sunt eliberați. Situația are ca rezultat o gamă largă de reacții fiziologice și imune ce pot declanșa sau exacerba afecțiunile pielii.

Remedierea: atenție la sănătatea mintală

Sănătatea mintală este la fel de importantă și de valoroasă ca sănătatea fizică. Îngrijește-te prin meditație, mișcare, vorbind cu cei dragi, apelând la un hobby creativ sau la orice altceva te ajută.

8. Cauze legate de mediul înconjurător

Am fi inconștienți să nu includem poluarea atât de detestată și arsurile solare! Toate acestea pot deteriora pielea imediat. În timp, pot provoca erupții cutanate, probleme de textură și tonuri, plus îmbătrânire prematură.

Pielea noastră e ca o barieră și de multe ori primește „lovituri” în timp ce protejează corpul. Expunerea neprotejată la elemente dure declanșează stresul oxidativ care poate duce la simptome de iritație.

Remedierea: protejare, protejare, protejare

Asigurați-vă că rutina de îngrijire a pielii conține elemente hidratante, antioxidanți și de protecție solară. Hidratarea menține bariera intactă iar antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi. Nu în ultimul rând, protecția solară poate proteja pielea de razele UV.

Sfaturi și trucuri în cazul în care vă confruntați cu pielea iritată

Am acoperit câteva dintre acestea mai sus. Însă, există și câteva sfaturi generale și trucuri bune de la profesioniști pe le-am condensat într-o listă simplă. Este bine să aveți la îndemână aceste idei atunci când aveți o erupție pe piele:

 • monitorizați. În acest fel, puteți urmări orice potențial declanșator, cunoscut sau necunoscut;
 • gestionați stresul. Știm că poate părea descurajantă situația atunci când pielea e iritată. Dar stresul va agrava și mai mult problema. Practicați exerciții de respirație, relaxați-vă și fiți bune cu voi;
 • protejați pielea. A acționa ca o barieră este o treabă destul de impozantă. Țineți cont de modul cum vă protejați cu SPF, antioxidanți, ingrediente biotice și așa mai departe;
 • adoptați o dietă antiinflamatoare. Mâncarea poate fi un factor declanșator pentru multe afecțiuni ale pielii. În acest caz, puteți oferi pielii un nou început, chiar din intestin.
 • aveți grijă de microbiom. Un microbiom sănătos și înfloritor este cheia sănătății pielii. Ajutați-l să prospere alegând produse care susțin barierele protectoare;
 • nu exagerați niciodată. Îngrijirea pielii este cea mai bună dacă este moderată. Nu folosiți în exces ingredientele active puternice. Dacă ați exagerat, luați o pauză pentru o vreme până când pielea își revine.

Concluzie

Iritarea vine pe mai multe căi, dar poate duce în cele din urmă la o barieră cutanată deteriorată. Eliminați mai întâi cu ceea ce vă compromite pielea, apoi îngrijiți corespunzător zona afectată.

Pentru alte informații despre activitatea noastră poți intra în contact cu membrii echipei!

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back To Top