0754 308 781 [email protected]
PH, De Ce Contează Nivelul și Cum Trebuie Să Aveți Grijă De Pielea Voastră

pH, de ce contează nivelul și cum trebuie să aveți grijă de pielea voastră

pH, de ce contează nivelul și cum trebuie să aveți grijă de pielea voastră. Când vorbim de îngrijire, lucrurile încep să sune ca un curs.

Între structura formulelor, modul în care ingredientele influențează epiderma și mecanismele pielii în sine, jargonul poate avansa destul de repede. Un exemplu excelent în acest sens? pH-ul pielii tale.

Deci, să revenim puțin la ora de chimie. pH-ul e o scară utilizată pentru a specifica aciditatea sau bazicitatea oricărei soluții. Indiferent dacă vă dați seama sau nu, pH-ul pielii are un efect uriaș asupra funcționalității acesteia în sine.

Iată tot ce trebuie să știți despre această valoare în prezentul articol de blog.

Ce este pH-ul pielii și de ce contează?

Intervalul de pH al pielii de pe față și corp fluctuează între 4,7 și 5,75. Pentru context, scara variază de la 0 la 14.

7 este considerată o valoare neutră (apa are o valoare de 7). Orice se află sub e acid și orice este deasupra este alcalin. În jurul valorii de 5 pielea este ușor acidă.

E vital ca pielea să rămână în acest interval. Atunci când nu se întâmplă asta, este afectată funcția generală în mare parte datorită rolului microbiomului.

Microbiomul pielii preferă un mediu relativ acid.

Intervalul, în acest caz, este important. pH-ul pielii variază ușor la bărbați și femei. Bărbații au, de obicei, o piele mai acidă. De asemenea, pielea devine mai alcalină odată cu înaintarea în vârstă. În special pentru femei pe măsură ce trec prin menopauză.

Nivelul din pielea noastră se schimbă în jurul vârstei de 50 de ani. Pielea devine mai sensibilă, iar femeile sunt mai predispuse să dezvolte erupții cutanate și iritabilitate.

De asemenea, tenul gras tinde să fie mai acid (sebumul în sine este destul de acid).

În cele din urmă, pH-ul poate fi afectat de contactul cu produsele de îngrijire corporală sau chiar cu apa. Atunci când vă aplicați o substanță cu pH diferit (acid sau alcalin), aceasta vă influențează pielea.

Acum, în cea mai mare parte, pielea are o capacitate impresionantă de a-și reveni. Cu toate acestea, dacă fluctuațiile sunt prea dramatice sau se întâmplă prea frecvent, puteți avea o problemă.

Ce este mantaua acidă?

Nu putem vorbi despre pH-ul pielii fără a vorbi despre mantaua acidă. Mantaua acidă este suprafața care protejează pielea, fiind de fapt un amestec de sebum natural și transpirație.

Această aciditate este o parte vitală a funcției de protecție a pielii. Aciditatea ajută la inhibarea creșterii agenților patogeni. Bacteriile dăunătoare tind să se dezvolte mai bine în mediile alcaline.

Semne că pH-ul pielii tale este dezechilibrat

Există mai multe indicii că pH-ul pielii este dezechilibrat. De fapt, multe afecțiuni și probleme comune ale pielii pot fi urmărite sau legate de această valoare:

1. Pielea uscată

Când pH-ul pielii este prea alcalin, acesta perturbă capacitatea pielii de a reține apa. Funcția de barieră a pielii e în esență capacitatea sa de a păstra hidratarea.

Atunci când e compromisă, are loc pierderea de apă transepidermică. După cum sugerează și numele, apa se pierde prin epidermă (stratul superior al pielii) și se evaporă în aer.

2. Afecțiuni inflamatorii ale pielii

Afecțiunile pielii (eczema, rozaceea, psoriazisul și acneea) sunt conectate prin inflamație. Inflamația cronică face ravagii pe piele și poate influența erupțiile. Mai ales acelor persoane cu predispoziție genetică la respectivele situații.

Datorită rolului pH-ului în microbiomul pielii, atunci când este dezechilibrat, va fi mai susceptibilă la inflamație. De fapt, un microbiom dezechilibrat sau disbioza cutanată sunt asociate cu multe afecțiuni de sănătate.

Inclusiv psoriazis, alergii, eczeme, dermatită de contact, acnee, vindecare slabă a rănilor, ulcere ale pielii, mătreață și infecții fungice, rozacee și îmbătrânirea accelerată a pielii.

3. Sensibilitate crescută

Pielea sensibilă este cauzată de o barieră a pielii compromisă. Unii oameni se confruntă cu această afecțiune din alte cauze naturale, alții își „sensibilizează” pielea. De exemplu, prin stilul de viață și opțiunile de îngrijire facială.

Datorită rolului vital al pH-ului în funcția de barieră, atunci când este perturbată, pielea poate deveni mai sensibilă și mai reactivă la factorii externi.

Cum se echilibrează nivelul de pH al pielii?

Echilibrarea pH-ului pielii rezultă din ceea ce nu faceți și din ceea ce faceți. De fapt, unul dintre principalele moduri în care dezechilibrați valorile este pur și simplu acționând prea des și prea agresiv:

  • nu utilizați apă prea fierbinte atunci când faceți duș, vă spălați fața sau mâinile. Apa fierbinte vă descompune lipidele naturale. Ca să nu mai vorbim că pH-ul apei e mai mare decât cel al pielii și vă poate influența negativ. Efectuată în mod repetat și cu o expunere prea lungă, vă puteți afecta funcția de barieră a pielii;
  • utilizați ingrediente și creme care susțin bariera. Ingredientele (squalane, ceramide, acid hialuronic și diverse uleiuri botanice) ajută pielea să-și păstreze rolul de barieră și să ducă pH-ul la normal. Majoritatea produselor de pe piață sunt realizate în așa fel încât să nu vă perturbe microbiomul;
  • nu utilizați sulfați și săpunuri agresive. Poate unul dintre cele mai frecvente motive pentru care microbiomii și pH-ul sunt perturbați. Săpunurile puternice și sulfații au un pH foarte alcalin. Utilizarea unui săpun agresiv din când în când nu vă va trimite pH-ul într-o spirală pericoloasă. Utilizarea constantă a acestora (și a fluctuațiilor care vin împreună) vă vor afecta funcția pielii;
  • hrăniți-vă microbiomul pielii. O mare parte din piele este conectată și influențată de alte părți ale acesteia. pH-ul și microflora sunt două astfel de exemple. De fapt, e aproape imposibil să vorbești despre una fără celălaltă. Îți poți îmbunătăți microbiomul menținând pielea la un pH constant. Poți echilibra nivelul folosind produse specifice microbiomului;
  • nu exfoliați prea des. Îți amintești cum am vorbit despre mantaua acidă și cum este intim legată de pH? Îți amintești cum e creată mantaua acidă din sebum natural? Ei bine, dacă exfoliați în exces, riscați să deteriorați suprafața respectivă și pH-ul pielii.

Concluzie

Pielea este un organ complex, cu multe influențe și mijloace de funcționare. Pentru a avea grijă de ea, trebuie să luați în considerare totul.

O parte foarte importantă a funcției este pH-ul, care ar trebui să fie în jurul valorii de 5, făcând-o ușor acidă. Există multe lucruri care vă pot influența pH-ul.

De asemenea, există mai multe rezultate nefavorabile atunci când valorile sunt dezechilibrate. Faceți tot posibilul pentru a conștientiza modul în care o tratați.

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back To Top