0754 308 781 [email protected]
Mantaua Acidă, Ce Este, Ce Face, Sfaturi De îngrijire și Multe Altele

Mantaua acidă, ce este, ce face, sfaturi de îngrijire și multe altele

Mantaua acidă, ce este, ce face, sfaturi de îngrijire și multe altele. Poate are un nume mai potrivit pentru o trupă de rock din anii ’90.

Mantaua acidă este de fapt una din cele mai importante părți ale barierei pielii. Termenul datează din anii ’20 când un grup de cercetători a descoperit pelicula acidă care se sprijină pe suprafața pielii.

De la descoperirea sa a fost un nume folosit în mod obișnuit doar de experți și cercetători în domeniul îngrijirii pielii. Cuvântul nu a intrat cu adevărat în lexiconul frumuseții. Ei bine, asta până recent când lucrurile s-au schimbat puțin.

Se poate observa că înțelegerea noastră colectivă despre îngrijire corporală e din ce în ce mai avansată. Chiar și fanii amatori ai frumuseții au început să caute „scutul invizibil”.

Vor să descopere cum le afectează sănătatea pielii. Ce efecte au rutinele noastre moderne de îngrijire a pielii asupra acestei suprafețe? Ei bine, fără alte întrebări frecvente, iată ce trebuie să știți despre mantaua acidă în acest articol de blog.

Ce este mantaua acidă?

Mantaua acidă este pelicula de aciditate de deasupra epidermei pielii. Este un jucător important în funcția noastră de barieră a pielii. Dacă auziți că aveți un strat care vă acoperă întregul corp vă face să vă gândiți, „Ce? Unde?”

Ei bine, mantaua acidă nu este de fapt altceva decât un amestec de sebum natural și sudoare. Deci, răspunsul scurt este că știți deja că există.

Este posibil să nu știți că are un nume și o funcție foarte importantă în sănătatea pielii și a corpului.

Ce legătură are pH-ul cu acest subiect?

Având în vedere că punctul mantalei trebuie să fie ușor acid, pH-ul joacă, desigur, un rol important. Deci, să trecem peste noțiunile despre pH pentru o clipă, astfel încât să cunoaștem bine conceptul.

Gama de pH a pielii de pe față și corp fluctuează între 4,7 și 5,75. Pentru context, scara pH-ului variază de la 0 la 14. 7 este considerat a fi un pH neutru (apa are un pH de 7).

Orice se află dedesubt este acid și orice se află deasupra este alcalin.

Menținerea pH-ului pielii în acest interval (fără fluctuații prea dramatice sau modificări prea frecvente) vă ajută la menținerea intactă a mantalei acide.

Mantaua acidă: atribuții și roluri

Motivul pentru care ne pasă atât de mult de acest strat este că are câteva funcții destul de importante:

1. Protejează pielea de bacteriile patogene

Spunem adesea că pielea este prima linie de apărare a corpului nostru. Ei bine, mantaua acidă este prima linie de apărare a pielii.

Aciditatea ajută la inhibarea creșterii agenților patogeni. Bacteriile oportuniste tind să se descurce mai bine în medii ce sunt alcaline.

Această stare ușor acidă servește aproape ca un scut protector diferiților invadatori. Putem include aici o serie de alte bacterii nedorite sau alți microbi și contaminanți.

2. Ajută microbiomul să înflorească

Acestea fiind spuse, amintiți-vă: încă doriți bacterii și microorganisme pe piele. Împreună, acestea sunt numite în mod colectiv microbiom al pielii.

Atunci când este echilibrat, ajută la temperarea inflamației. De asemenea, îmbunătățește funcția noastră imunitară și luptă împotriva agresorilor din mediu.

Deci, atunci când mantaua acidă este intactă, bacteriilor bune li se permite să-și facă treaba mai bine.

3. Menține hidratarea din piele

Mantaua acidă mai are încă un rol de jucat în funcția noastră de barieră a pielii. Când bariera e compromisă, pielea nu este capabilă să inhibe pierderea de umiditate transepidermică. Ne referim aici la evaporarea apei prin piele.

Există și alte componente ale funcției de barieră a pielii (ceramide, microbiom, colagen). Însă, dacă mantaua se va  păstra puternică în raport cu aciditatea, va ajuta cu siguranță.

Ce afectează mantaua acidă?

Fiind prima linie de apărare a pielii, mantaua acidă intră în contact cu destui agresori potențial dăunători.  Tot aici putem include și unele modificări naturale care sunt oarecum în afara controlului nostru:

  1. săpunuri. Săpunurile, sulfații și agenții tensioactivi duri sunt, prin natura lor, alcalini. După curățare, din cauza naturii alcaline a săpunului, pH-ul pielii noastre este dezechilibrat. Când se întâmplă acest lucru, pielea trebuie să lucreze ore suplimentare;
  2. supraxfolierea și suprautilizarea produselor puternice de îngrijire a pielii. Trebuie să avem în vedere natura mantei acide (că este alcătuită din sebum). Când utilizați produsele de îngrijire a pielii care sunt prea agresive riscați să o deteriorați;
  3. vârsta. Pielea devine mai alcalină pe măsură ce îmbătrânim. Nivelul pH-ului pielii noastre se schimbă în jurul vârstei de 50 de ani. Pielea devine mai sensibilă. Femeile sunt mai susceptibile să dezvolte erupții cutanate și piele ușor iritabilă;
  4. poluanți. Mulți poluanți și multe particule înclină balanța spre zona alcalină, perturbând pielea. Ca să nu mai vorbim despre provocarea inflamației și a deteriorării radicalilor liberi.

Cum puteți proteja și restabili mantaua?

Să ne îngrijim de ea nu este de fapt atât de greu. Cea mai importantă lecție pe care ți-o putem oferi este să fim pur și simplu blânzi. Mantaua acidă se întâmplă în mod natural. Nu este nevoie să faceți nimic proactiv pentru a încuraja formarea acesteia.

În schimb, țineți cont de produsele de curățare utilizate. Asigurați-vă că nu sunt agresive. Indiciu: pielea nu trebuie să se simtă niciodată „strânsă” după spălare. Doar curată, hidratată și revigorată.

De asemenea, puteți reevalua cât de des vă spălați fața. Poate că la fel de dăunătoare ca o spălare dură a corpului este actul de a vă spăla mai mult decât trebuie.

O regulă bună este să vă spălați întotdeauna fața înainte de culcare. Pentru restul momentelor, totul e la latitudinea nevoilor pielii tale.

În ceea ce privește utilizarea excesivă a exfolianților și a produselor puternice avem și aici un sfat. Cel mai important este că „mai puțin înseamnă mai mult”.

Vrei să exfoliezi suficient cât să crească rotația celulară și să ți se dezvăluie pielea proaspătă și nouă. Dar asigurați-vă că nu vă deteriorați pielea folosind în exces aceste dispozitive sau produse.

Puteți utiliza, de asemenea, hidratante în avantajul vostru. Apelați la produse care susțin bariera protectoare, sunt prietenoase cu biomii și echilibrează pH-ul.

Căutați ceramide, uleiuri vegetale sau antioxidanți.

Concluzie

Este posibil să nu-i cunoașteți numele, dar mantaua acidă este o parte naturală a suprafeței pielii. Mai mult decât atât, îndeplinește o serie de funcții foarte importante.

În primul rând, vorbim despre protecția barierelor naturale ale pielii. Vestea bună e că îngrijirea e destul de ușoară. Fiți blânde cu tenul și nu exagerați în tratementele pentru îngrijirea pielii.

În cazul în care aveți alte întrebări puteți intra în contact cu noi.

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back To Top