0754 308 781 [email protected]
Biotice, Tot Ce Trebuie Să știți Despre Pre, Pro și Postbiotice

Biotice, tot ce trebuie să știți despre pre, pro și postbiotice

Biotice, tot ce trebuie să știți despre pre, pro și postbiotice. Există o mișcare recentă în îngrijirea pielii care ne-a atras atenția.

Ne referim la o îngrijire a pielii pe baze biotice și prietenoasă cu microbiomul. Aceasta a fost una dintre cele mai mari evoluții în îngrijire corporală din ultimul deceniu și chiar mai mult. Dar odată cu noutatea vine și nevoia de educare.

Cu cât aflăm mai multe despre microbiomul pielii noastre, cu atât ajungem să înțelegem cât de important este. Mai mult, aflăm cât de rău i-am făcut și ce înseamnă asta pentru corpul nostru.

Poate cel mai urgent, în acest articol de blog vom afla și ce putem face pentru a restabili situația. Pentru alte întrebări frecvente puteți intra în contact cu noi!

Ce este îngrijirea pielii pe baze biotice?

Îngrijirea pielii este concepută și formulată pentru a vă hrăni microbiomul pielii. Sau colecția de bacterii, ciuperci și microorganisme ce se află pe pielea noastră.

Nici apariția acestui subgen de îngrijire a pielii nu s-a întâmplat peste noapte. S-a desfășurat alături de multitudinea de cercetări. Acestea analizează rolul microbiomului pielii în sănătatea noastră, imunitatea și funcția de barieră.

Îngrijirea pielii biotice este termenul larg în care clasificăm produsele infuzate cu ingrediente specifice pentru biomi. Putem include în această listă pre-, pro- și postbioticele.

Ingredientele lucrează pentru a susține bariera și a asigura o comunitate microbiană înfloritoare. Ingredientele fac acest lucru la diferite grade de eficacitate (nu vă faceți griji, vom explica mai multe în scurt timp).

Mai este ceva interesant la aceste ingrediente. Puteți folosi cu adevărat îngrijirea pielii biotice oriunde: pe față, corp și scalp.

Acesta este un pas vital în îngrijire facială și în industria de înfrumusețare. Atunci când biomul prosperă (rezultatul final al acestor produse) pielea este mai capabilă să rămână hidratată.

Va putea face față inflamației, să vă protejeze de factorii de stres ai mediului și să se ocupe de afecțiunile pielii. Mai mult, ajută răspunsul imun și îmbătrâniți mai sănătos. Sună bine, nu?

Niciun produs nou de îngrijire a pielii care vine pe piață nu poate pretinde că aduce beneficii pielii fără a ține cont de microbiom.

Trebuie folosite ingrediente care susțin un microbiom sănătos. De asemenea, este necesar a se evita ingredientele ce perturbă sau deteriorează microbiomul.

Cum puteți înțelege de ce și cum îngrijirea pielii biotice face toate aceste lucruri bune? Mai întâi trebuie să înțelegem microbiomul în sine.

Microbiomul pielii: ce face și de ce este important să fie sănătos

Nu putem avea o conversație în jurul acestor subiecte fără a înțelege mai întâi modul în care microbiomul influențează pielea noastră.

Vorbim despre cel mai mare și mai vizibil organ. Pielea nu numai că oferă indicii despre ceea ce se întâmplă sub ea în privind funcția imună, nutriția, stresul oxidativ și problemele metabolice.

În plus, este prima linie de apărare a organismului împotriva infecțiilor, factorilor de stres din mediul înconjurător și pierderii de nutrienți și apă. În aceste condiții, o piele sănătoasă este „poarta” către bunăstarea generală.

Microbiomul pielii interacționează constant cu mediul înconjurător. Lucrează pentru ne susține sănătatea protejând împotriva infecțiilor, influențând răspunsul imun, protejând împotriva radiațiilor UV și ajutând la hrănirea celulelor.

Deși știm că microbiomul este important pe atât de multe planuri, se pare că încă sunt multe de învățat. Cercetarea tocmai a început să pună cap la cap rolul important pe care îl joacă în sănătatea noastră.

Date relevante din cercetarea actuală:

 1. ne ajută să combatem infecțiile pielii. Un microbiom sănătos al pielii protejează împotriva infecțiilor în același mod în care o face un microbiom intestinal bun. Înlătură excesul de creștere al organismelor patogene;
 2. acționează ca o parte vitală a funcției de barieră a pielii. Unul dintre cele mai importante roluri ale pielii este de a acționa ca barieră. Microflora e parte vitală a acestei funcții și se asigură că pielea este mai puțin permeabilă;
 3. ne protejează de daunele aduse de mediu. Microbiomul ajută și la vindecarea rănilor, limitează expunerea la alergeni, minimizează daunele oxidative și menține pielea hidratată. Microbiomul pielii ajută în cazul efectelor dăunătoare ale expunerii la UV;
 4. relaționează cu sistemul nostru imunitar. Am crezut că microbiomul nostru există doar pe suprafața pielii și că straturile dermice mai profunde erau sterile. Știm acum că nu este adevărat. Oamenii de știință au efectuat o analiză aprofundată în dermă în căutarea microbilor. Aceștia au fost găsiți și în stratul de grăsime subcutanat. Se pare ca cea mai intimă comunicare dintre microbiom si sistemul nostru imunitar are loc în acest strat.

Biotice: afectarea microbiomului

O parte deloc lipsită de importanță a acestei discuții este legată de lucrurile care vă pot afecta negativ microbiomul:

 • substanțe topice care perturbă pH-ul. Pielea noastră este acidă în mod natural, situându-se în jurul valorii de 5. Acest lucru este important deoarece microorganismele sănătoase de pe piele preferă un mediu mai acid. Orice se aplică pe piele (apă, tonice sau topice) afectează temporar nivelul de pH. Pielea are capacitate impresionantă de a-și reveni. Însă, atunci când pH-ul este afectat prea dramatic sau prea frecvent, poate crea un mediu unde bacteriile „rele” pot să prospere;
 • sulfați si surfactanți duri. Sulfații și agenții tensioactivi duri au efecte asupra pielii. În primul rând, perturbă stratul cornos care, la rândul său, afectează mediul unde se dezvoltă bacteriile bune. De asemenea, sunt foarte alcaline, ceea ce va afecta pH-ul. În cele din urmă, elimină uleiurile naturale care pot influența pozitiv pielea;
 • vârsta și stilul de viață. Există motive normale și naturale pentru care microbiomul dvs. se schimbă. Cea mai notabilă este vârsta. Microflora se schimbă în timp, pe măsură ce trecem prin schimbări hormonale și așa mai departe. De exemplu, unele tulpini de bacterii sunt puternic prezente la pubertate dar se reduc mai apoi. Stilul de viață poate juca un rol în densitatea microbiomului nostru.

Ce sunt probioticele?

Probabil că ați auzit ceva despre probiotice pentru intestin. În aceste momente a devenit destul de obișnuit să vorbiți despre utilizarea probioticelor local.

Este posibil să fi utilizat o formulă îmbogățită cu probiotice fără să știți.

Știm deja că avem bacterii „bune” care ajută intestinele. De asemenea, putem identifica multe din tulpinile benefice de bacterii de pe piele și care susțin funcția de barieră.

Într-o lume ideală, nu ar fi nevoie să facem multe pentru a ajuta aceste bacterii, întrucât obțin un echilibru natural. Dar, din cauza schimbărilor stilului de viață sau a unor produse de îngrijire facială am afectat acel echilibru delicat.

Flora bună a fost redusă, permițând bacteriilor problematice să apară mai ușor. Când introduceți articolele mai bune pentru dvs. veți începe să vedeți o schimbare în comportamentul pielii.

Aceasta este zona de îngrijire a pielii biotice cunoscută de mai mult timp. Însă există mai multe studii care să susțină afirmațiile respective.

Probioticele topice ajută la ameliorarea simptomelor afecțiunilor pielii. Putem include acneea, eczema sau rozaceea ori alte probleme inflamatorii.

Alte studii arată că probioticele pot ajuta răspunsul imun al pielii, precum și tratarea factorilor de stres din exterior. Se crede că pot ajuta pielea pe măsură ce îmbătrânește, probabil din cauza temperării inflamației.

Produse biotice: tulpini probiotice în îngrijirea pielii

Dacă știți ceva despre probiotice în general, unele tulpini pot îndeplini funcții specifice. În intestin există tulpini care reduc balonarea, inflamația și așa mai departe.

Cu pielea există două tulpini utilizate pe scară largă pe care le veți vedea des:

 1. lactobacillus. Această tulpină este deosebit de eficientă în tratarea inflamației și a funcției de barieră a pielii. Poate ajuta pielea să producă peptide antimicrobiene, arată studiile;
 2. bifidobacterium. Conform cercetărilor, tulpina poate ajuta la diminuarea pierderii de apă. De asemenea poate ajuta și la îmbunătățirea simptomelor pielii reactive. În principal datorită capacității sale de a vă ajuta pielea să producă ceramide.

Ce sunt prebioticele?

Prebioticele sunt o temă mai nouă în îngrijirea pielii. Se nasc din ideea că scutul viu și dinamic care este microbiomul are nevoie de o anumită cantitate de substanțe nutritive pentru a-și continua treaba.

Vă puteți gândi la prebiotice ca la o hrană pentru probiotice.

Și, în timp ce se află sub „umbrela” de biotice, acestea sunt mai puțin definite decât probioticele. Asta pentru că, ei bine, o mulțime de lucruri bune pot fi considerate hrană pentru bacterii sănătoase!

Unii experți în îngrijirea pielii merg până la a spune că majoritatea cremelor care susțin pielea au un efect prebiotic. Îmbogățesc, în esență, bacteriile de pe pielea ta.

Cu toate acestea, există unele ingrediente care au un efect mai mult prebiotic decât altele: zaharuri din plante, alge și minerale. La acestea ne gândim în mod obișnuit când ne referim la ingredientele prebiotice.

Prebioticele nu au fost studiate în aceeași măsură. Însă, analizele arată că pot susține funcția de barieră a pielii. Mai ales atunci când sunt asociate cu probioticele.

Ce prebiotice ar trebui să căutați în îngrijirea pielii?

Prebioticele sunt mult mai variate. Există mai multe ingrediente ce ar putea fi considerate a avea un efect prebiotic:

 • Xilitol;
 • Rhamnose;
 • Fructooligozaharide;
 • Glucomannan;
 • Squalane;
 • Microalge;
 • Minerale (magneziu și calciu).

Ce sunt postbioticele?

Postbioticele sunt cea mai recentă și mai avansată iterație privind îngrijirea pielii biotice. Cercetătorii au reușit să identifice rezultate din bacteriile care trăiesc pe pielea noastră.

Ne referim la peptide antimicrobiene și acizi grași cu lanț scurt. Decât să „replantăm” tulpinile bacteriene (ca în cazul probioticelor) sau să hrănim tulpinile pe care le avem în mod natural (prebiotice), postbioticele fac treaba furnizând pielii aceste produse secundare naturale, de la început.

Produse biotice: postbioticele care ar trebui căutate în îngrijirea pielii

Postbioticele sunt o descoperire relativ nouă în domeniul sănătății. Răspunsul scurt este că mărcile nu au început să folosească limbajul sau să le folosească în formulele lor.

Exemple de postbiotice sunt peptidele, cum ar fi oligopeptidele. Acestea sunt peptide care variază în lanțuri de doi până la 20 de aminoacizi. Aici includem și acizii grași (lanț mediu, lung, nesaturați, polinesaturați) și biosurfactanții.

Aceste peptide și acești acizi grași specifici sunt formați din subproduse fermentate ale bacteriilor. Acestea nu vor apărea ca cele de mai sus pe eticheta unor produse cosemtice.

Pentru context, lactobacilul viu este o tulpină de bacterii care se găsește pe piele. De fapt este principala bacterie care trăiește pe piele când suntem mai tineri.

Îndeplinește o serie de sarcini care ne ajută pielea să prospere și să se regenereze.

Cu toate acestea, o pierdem pe măsură ce îmbătrânim,  la fel cum se întâmplă cu multe tulpini de bacterii. Cu toate acestea, hrănindu-vă pielea cu versiunea fermentată, îi oferiți toate beneficiile bacteriilor.

Funcția de barieră a pielii: modul în care toate joacă un rol în cea mai importantă responsabilitate a pielii

Ca organ, pielea are anumite responsabilități. Inima pompează sânge, plămânii absorb oxigen și pielea acționează ca o barieră. Funcția de barieră este cea mai importantă sarcină a acesteia.

Atunci când bariera este mai permeabilă (nu funcționează corect) lucrurile merg prost. Uneori e denumită o barieră a pielii cu „scurgeri”. Poate acționa ca o cauză care stă la baza afecțiunilor inflamatorii ale pielii.

De la acnee și eczeme până la reacții alergice, cum ar fi urticaria.

Ne protejează de leziuni mecanice, umiditate scăzută, frig, căldură, soare, vânt sau expunere chimică. O barieră sănătoasă este esențială pentru funcția normală a pielii.

Susținerea barierei pielii nu se rezumă la o estetică superficială. Există repercusiuni interne cauzate de neglijarea sănătății pielii și a microbiomului.

Într-un studiu din 2019, cercetătorii au descoperit o legătură majoră între disfuncția pielii și diferite afecțiuni. Cercetătorii au conectat utilizarea hidratantelor de reparare cu citokinele proinflamatorii reduse din sânge.

S-a subliniat importanța rolului protector al pielii în sănătatea noastră generală. Această funcție de barieră slăbită e legată de inflamația ce poate declanșa probleme de sănătate internă.

Concluzie

Pe măsură ce aflăm mai multe despre piele și despre propriul său microbiom, aflăm cât de important este să o menținem cât mai sănătoasă.

Aceasta înseamnă, în primul rând, tratarea cu atenție a pielii. Pe de altă parte, înseamnă și utilizarea de substanțe topice care o pot ajuta să prospere. Prin intermediul tehnologiilor avansate de îngrijire a pielii posibilitățile sunt nelimitate.

În cazul în care aveți alte întrebări legate de activitatea noastră puteți întra în contact cu noi.

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back To Top