0754 308 781 [email protected]
Bariera Pielii, De Ce Este Important Să Aveți Grijă De Această Funcție

Bariera pielii, de ce este important să aveți grijă de această funcție

Bariera pielii, de ce este important să aveți grijă de această funcție. Iată un memento prietenos: pielea ta este un organ. Trebuie să aveți mare grijă la îngrijirea corporală.

Și, ca orice organ, are funcții foarte specifice pentru a vă menține sănătoase. Rolul principal vine sub denumirea de bariera pielii.

În ciuda simplității numelui (pielea este o barieră), situația devine destul de complicată. Mai ales atunci când explorezi mecanismele acesteia.

Înțelegerea barierei în ansamblu e vitală pentru a afla de ce este important să o tratăm corect. Tot aici includem și diferitele moduri în care am putea să o deteriorăm.

În acest articol de blog discutăm de ce trebuie să devenim serioase în îngrijirea pielii.

Bariera pielii: de ce compromiterea te afectează în viitor

Când pielea este deteriorată, nu poate combate alergenii și agenții patogeni. Când bariera pielii este compromisă, nu e capabilă să fie selectivă și inteligentă.

În aceste condiții, intră în corp elemente care nu ar trebui să intre. Rezultatul se poate manifesta în mai multe moduri. De regulă, în funcție de predispozițiile tale genetice.

Vorbim aici despre acnee, rozacee sau eczeme.

Oamenii știu de multă vreme cât de important este să ai grijă de piele. Însă, abia recent am ajuns să înțelegem cât de vitală este funcția sa de barieră. Și cât de ușor poate fi întreruptă.

Bariera pielii, în ultimii ani, am aflat cât este de importantă. Există studii care arată cât de importantă e. Menținerea barierei tale este esențială pentru ca factorii externi dăunători să nu te afecteze.

Dar iată problema: mulți oameni nu sunt neapărat predispuși la afecțiuni dramatice ale pielii. Atunci când pielea e compromisă, posibil să nu apară semne că acest lucru se întâmplă.

Dar asta nu înseamnă că daunele nu se produc. Și nici că nu veți vedea efectele mai târziu. Poate să fie vorba despre o îmbătrânire accelerată, de exemplu.

Nu trebuie să vă uitați doar la preocupările estetice

În medicina tradițională, medicii sunt acolo pentru a „stinge focul”. Dar dacă facem un pas înapoi și educăm oamenii despre cum să-și îngrijească pielea?

Evident, nu puem opri îmbătrânirea pielii din cauze naturale. Însă, se pot opri a se dezvolta anumite afecțiuni ale pielii, mai târziu, de exemplu.

Gândește-te la versiune a ta de peste 10 ani. Ce putem face azi pentru a preveni formarea afecțiunilor pielii în viitor?

Chiar și daunele ușoare pot contribui la deteriorările viitoare.

Nu le vedem cu ochiul liber, dar se întâmplă sub forma unei inflamații cronice de grad scăzut. Chiar dacă bariera pielii este ușor compromisă, persoana nu va observa.

Însă această perturbare provoacă o „cascadă” de factori de stres și citokine inflamatorii. Toată această combinație duce la o degradare lentă sub suprafața pielii.

Ce poți face pentru a întări bariera pielii?

1. Protejează-ți microbiomul

Nu doar că un microbiom înfloritor al pielii ajută la eliminarea agenților patogeni. În plus, vă instruiește literalmente funcția imunitară să funcționeze optim.

O parte a funcției noastre de barieră a pielii se referă la sistemul imunitar al țesutului limfoid asociat pielii. Există această încrucișare constantă între microbii pielii și celulele imunitare.

Microbii spun celulelor imunitare când e important să reacționăm și când nu.

Această „conversație” este vitală. E una dintre cele mai importante îndatoriri ale organului: aceea de a vă proteja corpul.

În studiile pe animale s-a constatat că atunci când exemplarele nu au un microbiom adecvat, sistemul imunitar nu funcționează corect.

Specialiștii recomandă căutarea unor produse cosmetice prietenoase cu bioticele. Apelați la cele care nu afectează pielea cu sulfați sau conservanți duri.

De asemenea, trebuie să hrănească microbiomul cu pre și post-biotice.

2. Analizați în mod critic la produsele prietenoase cu microbiomul

Da, trebuie să căutați produse prietenoase cu microbiomul. Cu toate acestea, specialiștii ne avertizează să le analizăm critic pe cele pe care le folosim.

Acestea sunt peste tot și suportul de barieră a pielii ca „tendință” nu dispare nicăieri. Însă, unele dintre aceste produse nu sunt realizate în moduri care vor ajuta microbiomul.

De exemplu, un produs are un anumit ingredient biotic. Celelalte substanțe active din formulă ar putea de fapt să anuleze aceste beneficii.

De exemplu sistemele de conservare pot face un probiotic ineficient. Sau spălările pot fi făcute cu niște agenți tensioactivi care sunt prea uscați, deteriorând bariera pielii.

Crema preferată poate conține ingrediente ce irită în continuare pielea.

Se recomandă căutarea produselor ce au cercetări care susțin beneficiile lor. Acestea trebuie să fie și verificate de dermatologi.

3. Recuperare pentru bariera pielii când utilizați produse puternice

Vorbim adesea despre zilele de recuperare a mușchilor după un antrenament solicitant. Ei bine putem  spune că și pielea ta are nevoie de astfel de zile.

Activele puternice (acidul glicolic, retinolul, acidul salicilic, vitamina C) pot face lucruri grozave pentru pielea noastră. Cu toate acestea, ele ne pot perturba cu adevărat microbiomii și bariera protectoare.

Acesta este motivul pentru care trebuie să le folosiți cu moderație.

Să spunem că într-o noapte aveți ser de acid glicolic. În următoarea utilizați retinol și în următoarele două nopți săriți peste orice astfel de produs!

În acele nopți putem folosi doar ingrediente ce susțin bariera pielii. Ne referim aici la acele ingrediente hidratante care acordă o „pauză” tenului.

Și cei mai performanți sportivi știu că dacă fac același antrenament în fiecare zi, nu numai că lovesc un platou în performanța lor. Dar devin și mai predispuși la accidentare!

Pielea noastră este în aceeași situație.

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top